Bir Değişim Aracı Olarak Kadın Toplulukları 💫 Naz Ozbek / Beije

Ozge Aydin
6 min readApr 15, 2023

--

Herkese merhaba,
‘Community Management’in 2. sezonuna hoş geldiniz! 🎉

Bu seride, Community Management podcast içeriğinde konuştuğumuz konulara paralel olarak, topluluk sektörüne dair teknik konuları birlikte konuşuyor olacağız.

Sezonun ilk bölümü benim için çok anlamlı çünkü hem uzun süredir kadın odaklı topluluklar üzerine konuşmak istiyordum hem de geçtiğimiz ay,
8 Mart’la da birlikte, kadın haklarının eşit olması gerektiğini daha da vurgulamamız ve bu alanda daha çok etki bırakarak farkındalık sağlamamız gereken bir ay oldu.

Podcast yayınlandığında Nisan ayı’nda olmuş olacağız ama geçmişte olsa, hayata sevgi ve incelik katan tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun! 🌷

Podcast’in yeni bölümünde, kadınların hayatına çok ince bir noktadan dokunan ve 2020 yılından bu yana, kendine özgü bir topluluk yaratmayı başaran yeni nesil hijyen markası Beije’i kurucu ortaklarından Naz ile birlikte konuşacağız.

Benim için oldukça keyifli geçen bu bölüm için Naz Ozbek’e çok teşekkür ederim! ✨

Podcast konu başlıkları:

•(02:45) Naz’ın topluluklarla tanışma ve kariyer hikayesi
•(10:45) Online topluluk inşa etme süreci
•(14: 00) Beije nedir? Topluluk yapısı ve bağış kültürü
•(28: 00) Niş bir kitle ile Slack topluluğu oluşturmak
•(32:30) Topluluklarda özgünlük ve yaratıcılık
•(38:26) Dijital platformların topluluklara etkisi
•(44:27) Öneriler & Kapanış

👉Naz’ın topluluklarla tanışma ve kariyer hikayesi (Podcast — 02:45 dk)

Ankara’da doğdum ve büyüdüm, üniversite dönemine kadar oradaydım.
Üniversite’de Sosyoloji okumayı düşünerek Amerika’ya gittim.
Wharton School’da ekonomi, Pennsylvania Üniversitesi’nde sosyoloji eğitimi aldım.
Küçüklüğümden itibaren Disney’de çalışma hayalim vardı. Bu hayalimi gerçekleştirmek için öğrencilik dönemimde Disney’de açık olan 30 farklı stajyer pozisyonuna başvurdum, sonrasında ise Dijital Pazarlama üzerine olan staj başvurumdan kabul aldım. Mezun olduktan sonra Newyork’da bir ajansta sosyal medya üzerine çalışmaya başladım. Bu süreçte sosyal medya tarafının bana uygun olmadığını fark ettim.

Topluluk kavramı ile ilk kez, 2015 yılında Newyork’da üyelik sistemiyle çalışan, etkinliklerin, bir restaurant’ın ve co-working alanının mevcut olduğu,
Türkiye’deki Soho House benzeri bir şirkette çalışma sürecimde tanıştım.

Bu süreçte üyelerin ihtiyaçlarını çok yakından gözlemleme fırsatı buldum. Üyelik tarafında neleri değiştirebileceğimizi sunduğumda kendime yeni bir pozisyon yaratmış oldum. Örnek vermek gerekirse; burada çalışırken yeni bir film çıktığında yönetmeni sinema salonumuza davet ederek film gösterimleri yapıyorduk, yeni bir kitap çıktığında kitap yazarını bir söyleşi için davet ediyorduk. Bu süreç yeni mezun biri olarak benim için çok besleyici olmuştu.
Diğer bir görevim ise, üyelerin deneyimini ve etkileşimini geliştirmek üzerineydi. Burada 2 yıl çalıştıktan sonra bir sanat merkezine geçtim. Orada da etkinlik ve topluluk yönetimi üzerine çalıştım, 2 yıl kaldıktan sonra Türkiye’ye döndüm.

“Co-working alanlarında çalışan kişilerin birbirine ‘Sen ne yapıyorsun?’ diye sorması için daha daha dışa dönük olması gerekiyor. Bu tarz, amacı farklı insanları tanıştırmak olan mekanların sadece var olması yetmiyor. Bu tarz ortamlarda bazı kimyasal reaksiyonlarla araya bir reaktör madde katmak gerekiyor. Bu da topluluk yönetimi yapan kişi sayesinde gerçekleşiyor.”

👉Online topluluk inşa etme süreci (Podcast — 10:45 dk)

Beije, pandemi döneminde 2020 yılında kuruldu.
Pandemi olması nedeniyle topluluk konsepti Beije’de çevrimiçi başlayarak ilerlemeye başladı. Online olarak farklı alandan insanları biraraya getirerek başladık. Bu süreçte işbirliği içerisinde olduğumuz içerik üretimi platformlarını da topluluğumuzun bir parçası olarak görüyorduk. Bu yaz bir etkinlik düzenleyerek tüm topluluğu bir araya getirdik, bu sayede online etkileşimi fizikselde de keyifli şekilde bir şekilde yakaladığımızı söyleyebilirim.

👉Beije nedir? Topluluk yapısı ve bağış kültürü (Podcast — 14:00 dk)

Beije, abonelik sistemiyle çalışan menstrüel bir hijyen ürünleri markası.

Abonelik sistemimiz, Netflix ve Spotify benzeri bir yapıda. Beije.com’a girerek kendinize uygun bir paketi kolayca oluşturabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz paketleri 2 ayda 1 olacak şekilde kapınıza teslim ediyoruz.

Yola çıktığımız ilk günden beri, kârımızın %8’ini regl yoksulluğuyla mücadele etmeye ayırıyoruz. “Beije bağış felsefesi” ışığında, menstrüel ürünlere erişemeyen yüzlerce kişinin ped ihtiyacını düzenli olarak karşılıyoruz. beije ailemiz’in destek verdiği Askıda Ped projesini de hesaba kattığımızda, Türkiye’nin dört bir yanına şimdiye kadar bağışlamak için 200.000'in üzerinde ped ayırabildik. Biz büyüdükçe, dayanışma ağımız da büyümeye devam ediyor.

Topluluk tarafında birkaç farklı kitlemiz var.
1. Kullanıcılarımız ve abonelerimiz: Abonelerimizin doğrudan evlerine gönderdiğimiz paketler sayesinde 2 ayda 1 iletişim halindeyiz. Paketler sadece ürün gibi değil, minik hediyelerle, belirlediğimiz konseptler doğrultusunda kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlayarak menstrüel süreci oldukça keyifli hale getirmeye çalışıyoruz. Örneğin, paketlerinin içerisinden kış aylarında bir çikolata ekliyoruz. Bu ürünü de kullanıcılarımızdan gelen bildirimler sayesinde vegan olarak üretiyoruz.

“Yola çıktığımız ilk günden beri, konuşulmayan (ama bizce konuşulması gereken) konuları açarak, farklı konularda fikirlerini sorarak, ürünlerimizle ilgili geri bildirimlerini gerçekten dikkate alıp, AR-GE süreçlerimize dahil ederek, gelen soru ve yorumlara tek tek özenle cevap vererek, ‘onlara’ konuşan değil, ‘onlarla’ konuşan bir marka olarak konumlanmaya çalıştık.”

2. Bizden ürün almayan fakat bizimle iletişimde kalmak isteyen kişiler:
Bu kitlemiz için her ay “döngü” adında ayda 1 kez paylaştığımız, okuması 7–10 dk arası süren bir bültenimiz var. Örneğin; bu ayın konusu bağlar ile ilgiliydi. Önümüzdeki ay ise seçimleri meta bir açıdan ele aldığımız bir bülten yayınlamayı planlıyoruz.

“Her ay bültende sorduğumuz bir soru oluyor ve bu maillere dönüşlerin epsini tek tek okuyoruz, hatta ofiste gelen mail yanıtlarını çıkartıp astığımız bir duvarımız var. 💌”

3. Üniversite öğrencileri: Geçtiğimiz yıl küçük bir kitle ile “kampüs elçileri” programı başlattık. Önümüzdeki dönem bu programı tekrar açmayı planlıyoruz.
Başvurmak isteyen olursa sosyal medya hesaplarımız üzerinden bu süreci takip edebilirsiniz.
👉Beije / TwitterInstagramLinkedin

“Beije’e başlarken bizim yapmaya çalıştığımız şeylere destek olmak isteyen ve dokunduğumuz farklı insanlar olacağı konusunu hiç düşünmemiştik. Bu, oluşturduğumuz toplulukla birlikte yolda şekillenen bir durum oldu.”

👉Niş bir kitle ile Slack topluluğu oluşturmak (Podcast — 28:00 dk)

Şu an 45 bin abonemiz var. Abonelerimiz haricinde, topluluğumuzun çok aktif üyelerinden, bize yanıt veren sosyal medyada bizimle devamlı iletişimde olan kişilerden oluşan bir kitle ile Slack’te bir topluluk oluşturduk.
Yeni bir ürün fikrimiz olduğunda, numune deneme sürecinde destek alabileceğimiz bir kitle oluşturalım istemiştik fakat tam olarak istediğimiz verimi alamadık. Hayalimiz zaman içerisinde topluluk kendi kendini yürütmeyi devam eder diye düşündük fakat böyle olmadı. Bu da bizim için bir deneyim olmuş oldu.

“Toplulukların organik büyüme sürecinde daha başarılı bir sonuç alınması için buna karşın bir kişinin toplulukla sürekli ilgileniyor olması gerekli.”

👉Topluluklarda özgünlük ve yaratıcılık (Podcast — 32:30 dk)

Üç senelik yolculuğumuzun büyük bir kısmını, neredeyse hiç denecek kadar az (hatta ilk başta gerçekten hiç var olmayan) bütçelerle katettik. Ne rakiplerimizin ayırdığı milyonlarca liralık sponsorluk bütçelerimiz, ne büyük kanallarda yayınlanacak televizyon reklamları çekecek ne de büyük şehirlerin en kalabalık yerlerinde dikkat çekici billboard’ları devralacak imkanımız vardı. Ancak, yaratıcılıkla ilgili söylenmiş çok doğru bir sözün de dediği gibi, aslında kısıtlamalar çoğu zaman bizi daha yaratıcı yapabiliyorlar. Bizim de bu yolculuğun uzun bir bölümünde deneyimlediğimiz maddi kısıtlılık, geriye dönüp baktığımızda gerçekten çok gurur duyduğumuz yaratıcı işlere imza atmamızı sağladı. Örneğin; ‘ev yapımı’ anti-reklam reklam filmi veya Uzmana Danış projemiz gibi.

Bugün hâlâ, kendi merak ettiğimiz ve bizce konuşulması gereken, başka yerde konuşulmayan konuları ele almaya çalışıyoruz.

Haftalık içerik planımızı dengeli olacak şekilde planlıyoruz. Önemli olduğuna inandığımız bilgileri hap bilgi şeklinde, fakat güvenilirliğini de sorgulaştıracak kadar basitleştirmeden içerik üretmeye dikkat ediyoruz.

👉 Dijital platformların topluluklara etkisi (Podcast — 38:26 dk)

Erişilebilirlik: Coğrafi ayrım olmadan düzenlediğimiz etkinliklere, farklı konseptlerimizi herkese kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayabilmek çok değerli.

Anonimlik: Sosyal medyanın verdiği anonimlik durumunu olumsuz ve olumlu açıdan farklı değerlendirebiliriz. Bize genelde ihtiyaç durumu olduğunda destek olmamız gereken durumlar için ulaşılabiliyor. Zor durumda ve kendini açıklamakta çekinen kişiler için anonimlik oldukça değerli bir konumda yer alıyor.

“Beije aboneliğini iptal eden kişilere neden iptal ettiğini sorduğumuz bir yapımız var. Bir abonemiz ürünlerimizle erkek arkadaşı sayesinde tanıştığını ve ayrıldıkları için aboneliğini durdurmak istediğini söylemişti. Bu beni çok etkilemişti, ben de bana iyi gelen bir kitabın içerisine bir mektup yazarak ona hediye ettim. Topluluk yönetiminin ölçeklendirme noktasında zor bir örnek, fakat bende yer ettiği için paylaşmak istedim :) “

Bağlantıda kalmak için topluluk yöneticileri Slack kanalına katılabilir, sesli içerik seviyorsanız podcastleri Spotify üzerinden takip edebilirsiniz.

Communiy Management / Twitter — LinkedIn — Instagram
https://linktr.ee/communitymanagementwithozge

Kendinize çok iyi bakın ve sonraki bölüme kadar topluluklarla kalın! ❤

--

--