İçerik Üreticilerinin Yol Haritası: Topluluk ve Aidiyet Oluşturma🪞- Muratcan İçdağ

Ozge Aydin
5 min readMar 30, 2024

--

Herkese merhaba,
Community Management’in 3. sezonuna hoş geldiniz! 🎉

Bu seride, Community Management podcast içeriğinde konuştuğumuz konulara paralel olarak, topluluk yönetimine dair stratejiler, kaynaklar, metrikler, ilham verici kariyer hikayeleri ve daha fazlasını birlikte konuşuyor olacağız.

Sosyal medya modern toplumun nabzını tutan, iletişimin ve etkileşimin merkezinde olan bir platform. Fakat bu platformların potansiyelini tam anlamıyla kullanmak, içerik üretmek ve bu doğrultuda bir topluluk / kitle oluşturmak strateji gerektiren bir süreç.

Bir topluluğu yönetmek, sadece insanları bir araya getirmenin ötesinde
topluluk üyelerinizin potansiyelini ortaya çıkarmak, onların hayatına dokunmak, içlerindeki ışığı ortaya çıkarmakla da ilgili.

3. sezon, topluluk yönetme sürecinizde size ilham olacağını düşündüğüm harika bir sezon olacak! 🪄

Sezonun ilk bölümünde, sosyal medyada kendi topluluğunu ve kitlesini etkili bir şekilde yöneten Dijital Gelişim ve Marka Geliştirme Koçu Muratcan İçdağ ile birlikte “İçerik Üreticilerinin Yol Haritası: Topluluk ve Aidiyet Oluşturma” konusunu konuşuyor olacağız.

Benim için oldukça keyifli geçen bu bölüm için Muratcan İçdağ’a çok teşekkür ederim! ✨

Podcast konu başlıkları:

•(00:10) Açılış
•(03:14) Muratcan İçdağ kariyer hikayesi
•(11:36) Sosyal medyada topluluk oluşturmak — Nereden, nasıl başlanmalı? Hangi platform tercih edilmeli?
•(15:16) İçerik üreticisinin yol haritası
•(17:12) Linç kültürü nasıl yönetilir?
•(22:34) İçerik üreticileri için trendler ve ipuçları
•(25:36) Sizden sorular 💌
•(32:50) İçerik üreticileri için Yapay Zeka araçları
•(35:27) Öneriler & Kapanış

👉 Muratcan İçdağ kariyer hikayesi (Podcast — 03:13 dk)

Ortaokul sürecimde Minecraft videoları çeken birisiydim. Instagram kitlemin temeli YouTube içeriklerimle başladı. Ortaokulda Premier, Sony Vegas gibi video kurgu programlarını öğrendim. Lise dönemimde YouTube kanalımı devam ettirdim fakat istikrarlı olmadığım için performans elde edemedim.

Bu süreçte, kendi marka değerimin sadece oyun içeriklerinden ibaret olmaması gerektiğini ve oyun üzerine ilerlemesinin çok cringe olacağını düşündüm.

Instagram’da video çeken uygulama tavsiyesi yaptıktan sonra kanalım hızla büyüdü. Ruhi Çenet beni keşfettikten ve onun kanal tanıtımına girdikten sonra abone sayım 1–2k’dan 10k’ya yükseldi. Hayalim bir konuda popüler ve uzman olmaktı.

Bir şey yapmak istiyorsak, bugün mü yapacağız? O zaman hadi başlayalım! Neden duruyoruz? En kötü ne olacak? Önemli olan mükemmelliyet duygusundan uzak, karşı tarafa vereceğin değer çıktısı olmalı.

👉Sosyal medyada topluluk oluşturmak — Nereden, nasıl başlanmalı? Hangi platform tercih edilmeli? (Podcast — 11:36 dk)

Kurumsal tarafta içerik üretmek için yazısal, dinleticisi olan ve uzun formatların daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Linkedin, blog yazıları, bültenler, podcast, YouTube gibi platformlar kurumsal bazda içerik üretmek için daha çok tercih ediliyor. Daha eğlence odaklı gidilmek istenirse Tiktok ön plana çıkıyor.

İçerik üretmeye başlamadan önce;
Kime ulaşmak istiyorum? Hedef kitlem kim? Hedef kitlem hangi platformu aktif kullanıyor? Ben hangi platformda içerik üretmeyi seviyorum? soruları ile başlamalısınız.

İlk aşamada Instagram ile kısa formatta başlayıp, devamında uzun format podcast, videocast, YouTube gibi platformlar dahil edilebilir. Diğer bir seçenek, uzun formatta içerik üretip o içerikten her platformda içerik üretmekte efektif bir yöntem olabilir. Hızlı bir şekilde içerik üretmek için CapCut uygulaması oldukça yardımcı olacaktır.

👉İçerik üreticisinin yol haritası (Podcast — 15:16 dk)

İçerik üretmeye başlamadan önce step by step olarak aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  1. İçeriklerimle nasıl fayda sağlamayı hedefliyorum? İnsanlara hangi konuda ve nasıl değer katabilirim?
  2. Kime ulaşacağım? Hedef kitlem kim? Hangi platformları aktif kullanıyorlar?
  3. Hedef kitlemin ihtiyaçları neler?
  4. Hangi platformda içerik üreteceğim?
  5. İçerik üretme araç ve ekipmanlarım hazır mı?
    Podcast çekmeyi planlıyorsanız telefonunuz yeterli olacaktır.
    Video çekmeyi planlıyorsanız gün ışığında çekebilirsiniz. Bulutlu havaların da oldukça avantajlı olduğunu ekleyebilirim.
    Doğru araçları doğru şekilde ve Yapay Zeka ile desteklediğinizde sıfırdan içerik üretmek oldukça kolaylaşıyor.

👉Linç kültürü nasıl yönetilir? (Podcast — 17:12 dk)

İnsanların sosyal medya platformlarında sizi linçlemek için yorum yapması, o sayfada uzun vakit geçirmesini sağlar. Bu durum, Kitle Tutma Raporları’na pozitif etki sağlıyor.

Linçlenme durumunda panik olmadan, süreci olduğunca şeffaf ve samimi şekilde yönetmek gerekli.

Sizi linç edenlere karşı hamlede bulunarak değil, onların anlayabileceği dilde basit şekilde anlatmak ve gerekirse canlı yayınlar yaparak süreci şeffaf bir şekilde yönetmek değer kazanıyor. Bu süreçte fazla sessizlik kitlenize karşı samimiyetinizin azalmasına neden oluyor.

Günümüzün en büyük yok ettiği şey, iletişim. Bu nedenle, krizin büyüklüğüne veya küçüklüğüne bakmadan problemin ana odak noktasına gitmek ve kitlenizle 1–1 ilgilenmek, iletişim kurmak gerekli.

👉 İçerik üreticileri için trendler ve ipuçları (Podcast — 22:34 dk)

Sosyal medya trendlerini her platformun kendi ana kaynağından takip ediyorum. Bazı durumlarda, tersine mühendislik yaparak çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfediyorum.

Algoritmayı takip etmek için önce kendim deneyimliyorum. 148 farklı hesabım var, onların datasına bakıyorum. Paralelde 3k+ danışmanlık verdiğim kişi var, onların datalarını da rica edip analizlerim arasına ekliyorum.
Keywordler ile de trendleri takip edebilirsiniz.

👉 Sizden sorular 💌 (Podcast — 25:37 dk)

Mücahit:
Sosyal medya üzerinden ürün pazarlaması nasıl yapılmalı? Influencer marketing ile sponsorlu içerik paylaşmak arasında ne gibi farklar var, reklam bütçemizi bu iki seçenek arasında nasıl yönetebiliriz?

Muratcan:
Bu konuda, markanın dijital alana ayıracağı bütçe önemli. Bir diğer durum, hedef kitle. Strateji, hızlı güvenilirlik yaratmak olmalı. Hizmetleri olan bir marka için bunu değerlendirirsek, yorum toplaması gerekiyor.
Ücretsiz etkinlikler, seminerler organize ederek yorum toplamak, geçmişte yaptığı işlerle ilgili yorumlar toplayıp bunları yayınlayarak hizmetlerinin reklamını verebilir. Üstüne pazarlama reklamı girebilir.

Artık bireysel olarak insanların kendi işini kurduğu ve kendi işini yönettiği bir dönemdeyiz, böyle bir hedefiniz varsa içerik üretmeye hemen başlamalısınız.

Süleyman:
16 yaşındayım ve topluluk yöneticisi olmak istiyorum ve bir topluluk yaratmak için sosyal medya kullanıyorum. Kendimi nasıl geliştiririm, sosyal medyayı nasıl yönetirim?

Muratcan:
AnswerThePublic’den hedef kitlesini oluşturması için buradaki soruları yanıtlamasını öneririm.
Topluluk oluşturmak için ortak bir düşünce yapısı olmalı. Onu bulduğu zaman, etrafındaki sorun ve soruları cevaplandırdığında topluluk hızla büyüyor.
Yapay Zeka’yı etkili kullanırsa daha hızlı takipçi elde edebilir. Hem kitlesini geliştirip hem de bunu paraya da çevirebilir.

👉İçerik üreticileri için Yapay Zeka araçları (Podcast — 32:50 dk)

İçerik üretmek için AnswerThePublic, Title Generator, ChatGPT 4.0, Copilot öneririm. Yapay Zeka’yı sadece içerik üretmek için değil, günümüzü planlamak, hayatımızı kolaylaştırmak için hayatımıza dahil etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır.

👉Öneriler: kitap, film, podcast (Podcast — 35:27 dk)

Kitap:
Çizginin Dışındakiler — Malcolm Gladwell

Podcast:
Merak Listesi — Çağrı Küpeli
Ortamlarda Satılacak Bilgi

Film:
Steve Jobs / 2015 versiyon

“İçerik üretin, içerik üretmek topluluk oluşturmanın yarısıdır.”

Podcast’i dinlediğiniz ve Medium’dan beni takip ettiğiniz için teşekkür ederim. ❤

Bağlantıda kalmak için topluluk yöneticileri Slack kanalına katılabilir, sesli içerik seviyorsanız podcastleri Spotify üzerinden takip edebilirsiniz.

Communiy Management / Twitter — LinkedIn — Instagram
https://linktr.ee/communitymanagementwithozge

Kendinize çok iyi bakın ve sonraki bölüme kadar topluluklarla kalın! ☺️

--

--